Tunge løft kan forlenge livet -

Tunge løft kan forlenge livet

By oktober 27, 2016 Innlegg

Vi har alle sett dem. 70-åringene som løper fra fjelltopp til fjelltopp. 70-åringene som marsjerer fra de fleste ungdommer i motbakkene. 70-åringene som er de ivrigste av alle i saltimene på treningssenteret. Kanskje er du én av dem selv.

Et sjeldnere syn er eldre som trener tung styrketrening – ordentlig styrketrening, sier doktorgradsstudent ved NTNU, Runar Unhjem:

– Eldre trener ikke styrke, selv om styrketrening er livsviktig for dem.

– Potensielt kan eldre som trener riktig styrketrening leve 10–15 år lenger. Men viktigst av alt: De vil leve gode liv, sier førsteamanuensis og treningsfysiolog ved NTNU, Eivind Wang.

Stilte de store spørsmålene

Treningsfysiologen har forsket på trening i en årrekke – de siste årene i tett samarbeid med Unhjem.

De har en felles interesse for de store spørsmålene: Hva er aldring, og hvorfor varer ikke livet lenger? Hvorfor går det nedover med oss?

– Det er naturlig at muskelstyrke blir dårligere med alderen – vi skal jo alle dø en gang. Vi ville finne ut hvorfor musklene svekkes, sier Unhjem.

Forskning på styrketrening har ledet Unhjem og Wang til viktige svar. De gikk i gang med en studie som sammenlignet 20-åringer og 70-åringer. Totalt 16 personer deltok. Den største utfordringa var å få tak i folk til den eldre gruppa, hevder forskerne. Da de omsider klarte å samle nok deltakere, begynte omfattende testing. Forskerne kjørte både de yngre og eldre deltakerne gjennom et styrkeprogram i åtte uker. Tre ganger hver uke trente de den utvalgte øvelsen, beinpress. Hver økt tok omtrent 30 minutter.

Merket forskjell – sluttet likevel

Harald Steiro (71) fra Trondheim var én av deltakerne i studien. I ungdommen var han et ess på skøytebanen. Men styrketrening – det drev han ikke med. Steiro tok sitt første sett med beinpress godt over pensjonsalderen. Nå er han tilbake i labben på St. Olavs Hospital. 71-åringen puster tungt når føttene eksploderer framover. Unhjem og Wang klapper og roper «kom igjen». Vektskiver med totalt 130 kilo letter i stativet, fire ganger. Så er det pause.

– Jeg ble så mye sterkere i beina. Da jeg gikk opp Havsteinbakken fór jeg som ei fjær. Det er sant. Det kostet meg nesten ingenting, sier Steiro, som meldte seg inn på treningssenter da han oppdaget effekten av styrketreninga.

Men på treningssenteret har de tredemølle også … Og den er Steiro blitt veldig glad i.

– Jeg har ikke prioritert styrketrening i det siste. Jeg har vært på «mølla». Jeg må ta meg sammen, for jeg vet hvor viktig det er å løfte tungt, sier Steiro.

Les hele artikkelen hos NRK: https://www.nrk.no/trondelag/xl/tunge-loft-kan-forlenge-livet-1.12787125