Skip to main content

Derfor er ikke alltid MR svaret

For deg som er mellom 20 og 70 år, så er det i skrivende stund 87% sjanse for at du har en bukende skive i ryggen. Dette vil vises frem på MR bilder, men merk at det er en naturlig prosess i din rygg som foregår, og at det for de færreste gir noen som helst symptomer.

Fra MR bildene først ble brukt på 80-tallet har teknologien, og dermed også bruken, økt i takt med tiden. Radiologer undersøker i dag mer bløtvev fra muskler, leddbånd og hjernevev i dag enn noensinne før.

Før radiologen kan undersøke bildene fra MR må det derimot oppgis en problemstilling. Hvis ikke dette gjøres, så vurderer i grunn radiologen et bilde uten kontekst. Selv etter en potensiell diagnose dog er satt, så er det hyppig diskutert at tolkningene er vage, da vevet er forskjellig fra menneske til menneske.

For eksempel opplever idrettsutøver, slik som fotballspillere, forandringer i leddleppa i hofta, eller blåmerker på knokler. Selv om disse dukker opp ved MR, så kan fotballspilleren være uten noen form for plager fra dette.

Dette er også tydelig innenfor ryggskader, der kun 1-2% av de som har ryggsmerter faktisk har smerter som stammer fra alvorlige årsaker. Dermed er ikke alltid MR svaret. Denne kostbare teknologien kan i verstefall bidra til et forlenget sykdomsforløp i enkelte tilfeller.

En bedre løsning er å gjennomgå en grundig sjekk før du tar MR. Da kan du henvises til MR om nødvendig med en henvisning som inkluderer relevant info for radiologen. Allikevel, bemerk at MR er noe kun de færreste trenger, og du kan mest sannsynlig gis en diagnose allerede ved en helsesjekk.